• 02634256301 - 02634256359
  • 09190388448
  • گوهردشت کرج، برج نیکامال

چهار زانو ننشینید

در بسیاری از منازل ایرانی از کودکی بما می آموزند که روی زمین چهارزانو بنشینیم، مخصوصا هنگام نشستن کنار سفره‌هایی که روی زمین پهن می‌شوند. اما بما نمی گویند این نوع نشستن چه مضراتی بدنبال دارد. زیرا متأسفانه حتی پدر و مادران و بزرگترهای ما نیز خودشان چهار زانو می نشینند و از مضرات آن بی خبرند. این روش نشستن بی ضرر نیست وخطر ابتلا به ساییدگی مفصل زانو و بیماریهای دیگر مفصلی را همراه دارد. پزشکان معتقدند دو زانو و چهارزانو نشستن سبک غلط نشستن است و متاسفانه ایرانی‌ها به دلیل سبک غلط نشستن از جمله چهار زانو و دو زانو همواره در معرض ابتلا به ساییدگی و دردهای مضمن زانو هستند. نشستن چهار زانو و دو زانو خطر ابتلا به ساییدگی مفصل زانو و آرتروز را در افراد تا حدود بسیار زیادی افزایش می دهد، نشستن چهار زانو ۹ برابر وزن کل بدن به زانوها فشار وارد می کند. علاوه بر این عدم استاندارد بودن سرویس های بهداشتی ایرانی که افراد را مجبور به دو زانو نشستن می کند عاملی برای تشدید بروز این بیماری است.

متاسفانه ساییدگی زانو قابل درمان نیست و داروهایی که برای بیماران مبتلا به ساییدگی زانو تجویز می‌شود، تنها جنبه کنترل کننده و تسکین درد را دارد و در درمان قطعی آن نقشی ندارد. واقعیت این است که، به هیچ روشی نمی‌توان‌مفصلی که دچار ساییدگی شده را به حالت اولیه بازگرداند‎.‎ برای پیشگیری از این مساله باید سبک نشستن را تغییر دهیم.

زانو از مفاصل مهم بدن و اصلی‌ترین مفصل تحمل‌کننده وزن است؛ به همین دلیل بروز دردهای مفصلی در این عضو باید جدی گرفته شود. علل درد در زانو می‌تواند در سنین مختلف دلایل متفاوتی داشته باشد. در سنین بیشتر از 50سال معمولا درد زانو ناشی از آرتروز و سابیدگی مفصل است، درحالی‌که در سنین جوانی و نوجوانی، علل دیگری مانند ضربه و یا صدمات ورزشی عامل درد زانوست.

تحقیقات حاکی از آن است که نشستن در وضعیتی که پاها در حالت چهارزانو، دوزانو، دبلیو( W) شکل، ضربدری یا روی‌هم قرار گرفته، موقعیتی پیچیده برای پا و باسن پدید می‌آورد و از سوی دیگر فشار بیشتری نیز بر ستون فقرات یا مهره‌ها وارد می‌کند که معمولا به افزایش کمر درد و دردهای مفصلی منجر می‌شود.

عادت به نشستن به صورت چهارزانو می‌تواند صدمات دائمی را برای فرد به همراه آورد و مهم نیست که پای چپ از روی پای راست عبور کرده یا بالعکس. و تکرار زیاد چنین روشی در نشستن، میتواند صدمات جبران ناپذیری به زانوها وارد کند.

بر اساس تحقیقات معلوم شده که نشستن چهار زانو و دو زانو، نه تنها باعث ایجاد مشکلات ارتوپدی می‌شود بلکه می‌تواند باعث افزایش فشار خون، دردهای عصبی و فشار شدید بر وریدهای واریسی بدن شود.

۱-ایجاد دردهای عصبی: عبور دادن پاها از روی زانو بر عصب پرونئال فشار زیادی وارد می‌کند. این عصب در پشت زانو واقع شده و فشار بر آن، یکی از علل احساس سوزن‌سوزن شدن یا درد پا در افرادی است که به مدت طولانی در این وضعیت می‌نشینند. متخصصان اعصاب هشدار داده‌اند که تکرار چنین وضعیتی در طولانی مدت باعث وارد آمدن آسیب‌های عصبی دائم به این ناحیه خواهد شد.

۲-افزایش فشار خون: مطالعات متعدد نشان داده است که قرار دادن پاها به شکل چهارزانو و دو زانو باعث افزایش موقت فشار خون بالا می‌شود. این مشکل لزوماً موجب بیماری‌های قلبی نمی‌شود اما به گفته پزشکان می‌تواند در افراد مستعد به لختگی خون نتایج خطرناکی در پیش داشته باشد.

۳-فشار بر رگهای واریسی و عنکبوتی: جامعه پزشکی درباره ارتباط چهارزانو نشستن با بروز بیماری واریس نظرات همسانی ندارند اما دکتر هومن مدیون، متخصص قلب و عروق در مرکز پزشکی سینا، در لس‌آنجلس، می‌گوید که به نظر می‌رسد چنین روشی در نشستن، حداقل باعث بدتر شدن مشکل مبتلایان به واریس می‌شود زیرا فشار یک پا بر پای دیگر مانع جریان مناسب خون در پا می‌شود که می‌تواند رگ‌های خونی را در معرض پارگی قرار دهد.

شایع ترین بیماری مفصلی در ایران بیماری آرتروز شناخته شده است. افراد بالای ۴۰ سال در کشور ما حدود 22 درصد دچار این بیماری هستند و با افزایش سن این آمار نیز افزایش میابد .آرتروز بیماری است که بیشتر به سن مربوط می‌شود و هر چه سن بالاتر می‌رود این بیماری هم شیوع اش بیشتر میگردد. معمولاً مردم زمانی برای بیماری آرتروز به متخصص مراجعه می‌کنند که دچار علامت شده باشند که شایع ترینش در کشور ما آرتروز زانو است و عمده علائم به این صورت است که وقتی فعالیتی را انجام می‌دهند درد دارند ولی وقتی استراحت می‌کنند این درد از بین می‌رود که این علائم می‌تواند زمان بعد از خواب یا نشستن‌های طولانی مدت روی زمین یا صندلی و انجام کارهای سنگین شامل ورزش‌های سنگین و فشارهای غیر عادی باشد که وقتی می‌خواهند شروع به حرکت کنند در ابتدای حرکت درد دارند ولی بتدریج که شروع به فعالیت می‌کنند کم کم درد مفاصل آرامتر می‌شود این علائم از مشخصه‌های اولیه دردهای ارتروز است.

مراقبت از زانوها:

هنگامی که چهار زانو مینشینیم ، مفصل زانو تا آخرین دامنه حرکتی‌اش (۱۴۰ درجه) خم شده و موجب وارد آمدن فشار به مفصل زانو و درد در این ناحیه می‌شود .توصیه می‌شود تا حد امکان از نشستن به صورت چهار زانو پرهیز شده و در مواقع ضرورت سعی شود مفصل زانو بیش از ۱۰۰ درجه خم نشود . جوانان برای پیشگیری از ابتلا به درد و آرتروز زانو در سنین بالاتر، باید از چهار زانو نشستن پرهیز کنند . بهترین شرایط برای نشستن ، استفاده از مبل و صندلی است و افراد مسن نباید به هیچ وجه چهار زانو بنشینند .

ارتفاع مبل و صندلی نیز باید در حدی باشد که کف پا به طور کامل بر روی زمین قرار گیرد و صندلی‌های با ارتفاع کم و یا زیاد نیز مضر هستند. همه مردم باید سبک صحیح نشستن را بیاموزند و به شدت از نشستن به مدل چهار یا دو زانو خودداری کنند.

افرادی که دچار بیمارهای مفصلی هستند به هیچ عنوان از توالت های ایرانی استفاده نکنند و به هیچ وجه روی زمین بصورت ۲زانو و ۴زانو ننشینند چرا که این بیماران مفاصل لگن ، زانو ، مچ پا، پاها و حتی مفاصل کمر حساسی دارند. و برای سلامت مفاصل خود دور توالت های ایرانی و زمین نشستن خط قرمز بکشند .

افرادی که بر این باورند بیماران آرتروزی نباید ورزش کنند کاملا در اشتباه هستند ونه تنها نباید ورزش را کنار بگذارند بلکه ورزش برای این بیماران جزئی از درمان محسوب می شود. بیماران آتروزی دقت داشته باشند فقط نوع ورزش کردن آنها تغییر می کند و این بدان معنی نیست که به کل ورزش را از برنامه خود حذف کنند و لازم به ذکر است بی تحرکی این بیماری را تشدید می بخشد . پیاده روی در سطوح شیب دار برای این بیماران مضر است . متخصصان توصیه می کنند حتما ورزش های آبی و دوچرخه سواری را در برنامه هفتگی خود بگنجانند و فقط از ورزش های سنگینی چون وزنه برداری، کشتی ، فوتبال ، کوه نوردی و… اجتناب کنند . افرادی که ورزش‌های منظم انجام می‌دهند عضلات قوی تری دارند و با ورزش و حمایت عضلات از مفاصل، کمتر در معرض آرتروز در سنین پایین قرار می‌گیرند.

افرادی که وزن بالایی دارند جزء افرادی هستند که به شدت در معرض آرتروز هستند و بعضی افراد به طور کلی زودتر مبتلا به آرتروز می‌شوند یعنی در سن ۴۰ تا ۵۰ سالگی که انتظار نداریم آرتروز پیش بیاید که اینها زمینه ژنتیک دارند.البته ضعیف بودن عضلات نیز در ابتلا به این بیماری در سنین پایین بی تاثیر نیست و افرادی که که ورزش‌های منظم انجام می‌دهند عضلات قوی تری دارند و با ورزش و حمایت عضلات از مفاصل، کمتر در معرض آرتروز در سنین پایین قرار می‌گیرند.

آرتروز ممکن است جنبه ارثی داشته باشد ، بویژه آن که اگر فردی زمینه‌های مستعد‌کننده این بیماری چون چاقی، نداشتن تحرک و فعالیت‌های نامناسب فشار آورنده به مفاصل را داشته باشد در سنین جوانی مبتلا به این بیماری خواهد شد.

بیماران آتروزی دقت داشته باشند فقط نوع ورزش کردن آنها تغییر می کند و این بدان معنی نیست که به کل ورزش را از برنامه خود حذف کنند و لازم به ذکر است بی تحرکی این بیماری را تشدید می بخشد . پیاده روی در سطوح شیب دار برای این بیماران مضر است .

شیوع ابتلا به این بیماری شایع در کشور در زنان و مردان تفاوت آنچنانی ندارد اما به نسبت در زنان بیشتر دیده می شود چرا که مردان عضلات قوی تر دارند و همچنین چاقی و استرس که عاملان اصلی این بیماری تلقی می شوند در زنان بیشتر است .

افرادی که دچار بیمارهای مفصلی هستند به هیچ عنوان از توالت های ایرانی استفاده نکنند چرا که این بیماران مفاصل لگن ، زانو ، مچ پا، پاها و حتی مفاصل کمر حساسی دارند و توصیه می شود به هیچ وجه روی زمین بصورت ۲زانو و ۴زانو ننشینند و همچنین برای سلامت مفاصل خود دور توالت های ایرانی خط قرمز بکشند .

چطور درد زانو را تسکین دهیم؟

وقتی درد زانو به صورت مزمن در می آید زانو ورم می کند. برخی از بیماری ها باعث ورم و التهاب زانوها می شوند. محافظت از زانو در مقابل بروز برخی از دردها بسیار مشکل است، ولی می توان با رعایت چند اصل مهم احتمال صدمه به زانوها را به حداقل کاهش داد:

- برای کاهش بیماری های زانو مثل (استئوآرتریت)، اگر چاق هستید، باید لاغر شوید. با لاغر شدن فشار روی زانوهایتان کاهش می یابد. کاهش وزن صدمات احتمالی به رباط ها و تاندون ها را کاهش می دهد.
- اگر به درد مزمن زانو مبتلا هستید، به شنا و یا ورزش های آبی بپردازید. وقتی بدن در آب غوطه ور می شود، از وزن بدن کاسته می شود. در نتیجه وزن بدن به زانوها فشار وارد نمی کند. به ورزش هایی بپردازید که باعث کشش بدن و ماهیچه ها شوند.
- از زانوهایتان محافظت به عمل آورید. پوشیدن زانوبند هنگام ورزش و در هوای سرد شما را از برخی صدمات مصون نگه می دارد.
-. ورزش هایی چون بسکتبال، تنیس و دویدن و ورزشهایی پرش دارد را کم انجام دهید.یا حتماً آن را محدود کنید
- خودتان را با فعالیت زیاد خسته نکنید، بلکه در اولین فرصت به استراحت بپردازید. گوش به زنگ باشید، زیرا بیشتر صدمات بدنی زمانی اتفاق می افتد که انسان خسته است.
- مهمتر از همه، رور زمین بخصوص چهار زانو ننشینید. و از توالت ایرانی استفاده نکنید.

مراقبت خانگی از زانو درد

درد زانویی که شما را از راه رفتن باز می‌دارد، باید بوسیله پزشک مورد بررسی قرار گیرد. این توصیه‌ها به تسکین درد جزئی زانو کمک می کنند:
- استراحت دادن : استراحت در منزل از مهم ترین اصول درمان است.
- زانو‌ی‌تان را بالا نگه دارید. می‌توانید زانو‌های‌تان را با گذاشتن بالش در زیر آنها بالا نگه دارید، یا بالشی را بین دو زانوی‌تان قرار دهید. قراردادن زانو در سطحی بلندتر از بدن باعث می شود نیروی جاذبه زمین، مایعات جمع شده در بافت صدمه دیده را کاهش داده، در نتیجه ورم نیز کمتر شده و خستگی را از ما دور می سازد.
- بستن زانوها : بستن زانوها به دو دلیل مفید است: هم ورم را کاهش می دهد و هم مکانیسم زانو را به نظم در می آورد. از زانوبند یا بانداژ زانو استفاده کنید.
- روی زانوی‌ دردنا ک‌تان فشار نیاورید و از انداختن وزن روی آن پرهیز کنید.