• 02634256301 - 02634256359
  • 09190388448
  • گوهردشت کرج، برج نیکامال

استرس و درد مفاصل

استرس بنظر میرسد کلمه‌ ای ناخوشایند باشد که احساس بدی به آدم می‌دهد. اما حقیقت این است که استرس همیشه هم بد نیست. استرس باعث می‌شود مراقب خودمان باشیم، یا به عبارت دیگر بدن از خودش دفاع کند. استرس راه بدن شما برای پاسخگویی به هر گونه تقاضا یا تهدید است. هنگامی که شما در معرض خطر هستید - حقیقتا یا تصور می کنید - دفاع از بدن در یک فرایند سریع و اتوماتیک به عنوان واکنش "مبارزه یا پرواز" یا "پاسخ استرس" شناخته می شود. پاسخ استرس بدن راه محافظت از شما است.
مقدار قابل‌‌قبول استرس بما کمک می‌کند تا با محیط پیرامون کنار بیاییم و برای بهتر شدن تلاش کنیم. اما استرس در صورتی که مزمن شود آثار منفی گوناگونی بر جای می‌گذارد. استرس به معنای "فشار عوامل بیرونی و پاسخ بدن به این عوامل بیرونی است".
باورعموم براین است که فقط اتفاقات بد ایجاد استرس میکنند، اما واقعیت اینست که همانگونه که اتفاقات بد همانند تصادف کردن، از دست دادن شغل و پول یا جروبحث و دعوا، باعث استرس میشود، به همین شکل اتفاقات خوب نیز برای بدن ایجاد استرس میکنند مانند ازدواج، ارتقاع درجه در شغل، خرید اتومبیل جدید و.... درواقع بدن تشخیص نمی دهد که منشأ و علت استرس خوب است یا بد، بدن به یک شکل به آن عکس العمل نشان میدهد، و آنهم دفاع از خود است، یا استرس .
طبق گزارش "نیو هلث ادوایزر"، رابطه ای مستقیم بین استرس و درد مفاصل وجود دارد. استرس می تواند به روش های مختلف بر بدن انسان تاثیرگذار باشد و درد مفاصل ناشی از استرس می تواند به واقع اثر قابل توجهی بر زندگی روزانه شما داشته باشد. با افزایش سن، احساس درد در مفاصل موضوعی طبیعی است. درد مفاصل می تواند در نتیجه آسیب های ورزشی یا تمرینی نیز شکل بگیرد. با این وجود، سلامت روان شما نیز می تواند بر سلامت مفاصل تاثیرگذار باشد.

استرس چگونه باعث درد مفاصل می شود؟

حملات اضطراب یا اشترس می توانند بر شیوه نشستن، حرکت، و فعالیت شما تاثیرگذار باشند و آن را تغییر دهند. با گذشت زمان، این شرایط می تواند به ناتوانی عملکردی در قسمت های خاصی از بدن منجر شود. درد مفاصل ناشی از اضطراب ممکن است به دلایل مختلفی شکل بگیرد. در این نوع حملات بعد از مدت ها متوجه می شویم که در عملکرد قسمت های خاصی از بدن ایجاد ناتوانی کرده است. احساس درد در مفاصل به دلیل سائیدگی استخوان در سنین بالا امری عادی تلقی می شود اما تاثیری که بیماری های روانی به روی سلامت مفاصل بدن انسان می گذارد قابل چشم پوشی نیست. سلامت روان، سلامت جسم را نیز به دنبال دارد. بر طبق تحقیقات اخیر نشان می دهد که بین اضطراب یا استرس و درد مفاصل رابطه ی مستقیمی وجود دارد. استرس و ترس اثرات ناملایم زیادی بر سلامت جسمانی می گذارد که درد مفاصل یکی از آن هاست.

رابطه ی التهاب و درد مفاصل

زمانی که با التهاب در بدن دست و پنجه نرم می کنید امکان دارد درد مفاصل را به همراه درد های دیگر تجربه کنید. واکنشی که استرس در بدن ایجاد می کند التهاب است. التهاب باعث تورم مفاصل و کاهش توانایی حرکت در آن ها را به دنبال دارد. درد مفاصل باعث می شود حرکت و حتی انجام امور روزانه را با مشکل روبرو سازد. اگر در بلند مدت با استرس مواجه باشید به تنش عضلانی مبتلا خواهید شد. این شرایط موجب سفتی عضلات می شود و مفاصل مجبور می شوند سخت‌تر کار کنند. افزایش فشار بر مفاصل می تواند موجب شکل گیری التهاب و ناراحتی هر چه بیشتر شود.
رابطۀ بین شدت دردهایی مانند سردرد، درد مفاصل و دردهای عضلانی با استرس شدید اثبات شده است. به نظر می‌رسد که استرس، درد ناشی از التهاب مفاصل و نیز کمردرد را تشدید می‌کند. استرسِ در تشدید کمردرد و بروز سردردهای تنشی تأثیر دارد.
استرس میتواند اثرات بسیار بدی بر روی بدن انسان داشته باشد و علاوه بر ایجاد دردهای مفصلی، میتواند باعث بروز بیماری‌های گوناگون شود. که بعضی از این بیماریها ممکن است عواقب نا خوشایند و دائمی بر روی بدن داشته باشد. تعدادی از بیماری‌های که استرس از عوامل اصلی آن است به عبارت زیر است.
افسردگی: استرس هم می‌تواند افسردگی را در افراد مبتلا به آن تشدید کند و هم می‌تواند موجب بروز افسردگی در اشخاص سالم شود؛ همچنین کمبود خواب ناشی از استرس در برخی افراد موجب بروز افسردگی می‌شود.
تضعیف سیستم ایمنی بدنی: استرس مانع از فعالیت مناسب سیستم ایمنی بدن می‌شود و تضعیف دستگاه ایمنی زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌هاست. از آنجایی که استرس، به روی سیستم ایمنی بدن به طور مستقیم تاثیر می گذارد، سیستم ایمنی ضعیف نیز بر عملکرد مفاصل تاثیر می گذارد. حملات اضطراب به مفاصل فشار بیشتری وارد می کند و احساس درد و پریشانی را افزایش می دهد.
استرس ذهن‌تان را به‌هم می‌ریزد: شاید به نظرتان کار کردن تحت فشار به صورت مداوم، اشکالی نداشته باشد؛ اما به عقیده‌ی پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، استرس مزمن بر توانایی تمرکز و عملکرد مفید شما تأثیر می‌گذارد و احتمال اینکه دچار تصادف یا حادثه شوید، افزایش می‌یابد.
سردرد و میگرن: وقتی ما مضطرب می‌شویم جسم‌مان تحت فشار قرار می‌گیرد و برای مقابله با این فشار، ترشح هورمون کورتیزول افزایش می‌یابد؛ این فرآیند در بروز میگرن و سردرد تأثیر چشمگیر دارد.
مشکلات دستگاه گوارشی: معده و مجاری گوارشی از افزایش سطح هورمون استرس آسیب زیادی می‌بینند؛ وقتی دچار تنش می‌شویم ترشح اسید معده به شکل غیرعادی زیاد می‌شود و به جداره این عضو مهم و دستگاه هاضمه آسیب می‌رساند که پیامد آن بروز زخم‌های گوارشی است.
پرخوری: پرخوری نیز می‌تواند ریشه در استرس مزمن داشته باشد؛‌ البته در مقابل آن کم‌خوری و همچنین بی‌میلی به غذا نیز ممکن است در برخی از افراد رخ بدهد.
بی‌خوابی: کمبود خواب خوب می‌تواند ما را بیمار کند و عادات بد خوابیدن از شایع‌ترین علائم استرس هستند؛ وقتی مضطرب هستیم، خوابیدن برایمان دشوار می‌شود.
کمر درد: از شایع‌ترین پیامدهای استرس در بدن بروز درد از جمله کمردرد است؛ در حالت استرس عضلات تحت فشار دائمی قرار می‌گیرند و همین امر موجب بروز درد در نقاط مختلف بدن می‌شود.
بیماری قلبی: استرس مزمن با بالا نگه داشتن ضربان قلب برای یک مدت طولانی روی این عضو تأثیر سوء دارد؛ همچنین در مواقع بروز استرس، فشار خون افزایش می‌یابد که حاصل آن بروز بیماری‌های قلبی در بلندمدت است.
سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی: اگر مکرر دچار سرماخوردگی می‌شوید ممکن است استرس دلیل آن باشد چون استرس، قدرت دستگاه ایمنی دفاعی بدن را کاهش می‌دهد.

چگونه با دردهای مربوط با استرس مبارزه کنیم؟

استرس را به حال خودش رها نکنید. اینکه دندان روی جگر می‌گذارید و این وضعیت را تحمل می‌کنید به این معنا نیست که نمی‌توانید یک زندگی‌ بدون استرس داشته باشید. پژوهش‌های گوناگون نشان‌ داده‌اند که مدیریت استرس و روش‌های تمدد اعصاب به کنار آمدن مؤثرتر با رویدادهای استرس‌زا، عملکرد بهتر در طول آن و بازیابی و بهبودِ پس از آن کمک می‌کنند. از میان عوارض استرس، احساس نداشتن کنترل روی زندگی بیشترین تأثیر منفی را دارد.
زندگی‌تان را بررسی کنید و موقعیت‌هایی را که باعث استرس می‌شوند شناسایی کنید. حالات و روحیات‌تان را در نظر بگیرید و افکار و باورهایی را که منجر به شکل‌گیری آنها می‌شوند، شناسایی نمایید. به فعالیت‌های خوشایند بپردازید، ورزش کنید، در اجتماع باشید و با دیگران ارتباط برقرار کنید.
اصولاً نمی‌توان همه‌ی استرس زندگی را حذف کرد؛ زیرا زندگی قابل‌ پیش‌بینی نیست! به علاوه برخی از استرس‌ها برای ما سودمند هستند. یک معمای ذهنی چالش‌برانگیز برای تقویت سیستم ایمنی مفید است، درحالی‌که تماشای فیلم‌های پرخشونت باعث ضعیف شدن آن می‌شود. فعالیت‌های ذهنی همچنین به رشد سلول‌های مغز کمک می‌کند. بنابراین به جای تلاش برای حذف استرس (که ممکن نیست) سعی کنید به روشی مؤثر با استرس کنار بیایید.

راه های مقابله با درد مفاصل مرتبط با استرس

هنگامی که با استرس و درد مفاصل مواجه هستید باید روش هایی را مد نظر قرار دهید که به کاهش استرس کمک می کنند. از جمله روش هایی که می توان برای رسیدگی به درد مفاصل مرتبط با استرس بکار گرفت می توان به موارد زیر اشاره کرد: حمامی آرامش بخش با نمک فرنگی اصل (سولفات دومنیزی) می تواند به واقع در تسکین درد عضلات و مفاصل موثر باشد. این نمک ها سرشار از سولفات و منیزیم هستند که بدن می تواند به سرعت آنها را جذب کند و به کاهش التهاب در بدن کمک می کند. شما می توانید وان را با آب گرم پر کرده و دو فنجان نمک فرنگی اصل به آن اضافه کنید. به مدت 20 دقیقه در آب قرار بگیرید تا درد مفاصل تسکین یابد.
از کمپرس داغ و سرد استفاده کنید: رویکردی داغ و سرد ممکن است به تسکین سریع درد مفاصل کمک کند. از یک بسته ژل درمانی گرم استفاده کنید و آن را به مدت 20 دقیقه روی مفصل تحت تاثیر قرار گرفته قرار دهید. پس از آن، یک بسته یخ را به مدت 20 دقیقه روی همان مفصل قرار دهید. این کار به تسکین فوری درد کمک می کند.
فعالیت بیشتری داشته باشید: استرس می تواند شما را از بیرون رفتن، انجام ورزش و یا ملاقات با دوستان و اعضای خانواده باز دارد. اما یک سبک زندگی کم تحرک عضلات را سفت و سخت‌تر می سازد که به وخیم‌تر شدن درد مفاصل منجر خواهد شد.
ورزش منظم و صحبت با پزشک برای افزایش اطلاعات درباره برخی حرکات کششی و تمرینات ورزشی به منظور تقویت عضلات و مفاصل را فراموش نکنید. این تمرینات قدرتی می توانند خطر تجربه آسیب دیدگی ها در آینده را کاهش دهند.
به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید: با ایجاد تغییراتی ظریف در رژیم غذایی خود می توانید از درد مزمن پیشگیری کنید. التهاب مزمن موجب ضعف می شود و در نهایت به مرگ بافت منجر می شود. شما می توانید با مصرف غذاهایی که از فواید ضد التهابی سود می برند از این آسیب جلوگیری کنید. مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 را مصرف کنید. دانه های چیا، ماهی های چرب مانند سالمون، و گردو برخی از بهترین انتخاب ها در این زمینه هستند. میوه و سبزیجات تازه بیشتری را در رژیم غذایی خود جای دهید تا آنتی اکسیدان های لازم برای مقابله با رادیکال های آزاد در اختیار بدن قرار بگیرند. مصرف مواد غذایی فرآوری شده و همچنین مواد غذایی حاوی قندهای افزوده شده و چربی های ترانس را محدود کنید.
مصرف مکمل ها را مد نظر قرار دهید: ایجاد تغییر در رژیم غذایی به واقع در کاهش استرس و درد مفاصل موثر است، اما ممکن است برای کسب نتایج سریع نیازمند مصرف مکمل ها نیز باشید. مکمل هایی که در ادامه به آنها اشاره می شود ممکن است به کاهش مشکلات مفاصل و استخوان کمک کند.
مکمل کلسیم: این مکمل ها سلامت کلی استخوان های شما را بهبود می بخشند. سبزیجات برگدار تیره، و بادام برخی از منابع طبیعی کلسیم هستند، اما مکمل های بسیاری نیز در دسترس هستند. نمونه هایی را انتخاب کنید که حاوی ویتامین D نیز هستند که برای جذب سریع کلسیم ضروری است.
یوگا انجام دهید: کند. تحقیقات نشان داده که استرس، همواره بر بخش های ضعیف بدن اثر می گذارد و هریک از ما بطور طبیعی یک بخش یا عضو ضعیف داریم، منند کمر درد، زانو درد ویا اصولاً دردهای مفصلی و عضلانی. انجام حرکات یوگا موجب می‌شود تا فرد با استرسها ، تشویش‌ها، مشکلات و حتی ناامیدی‌های زندگی بهتر و قوی‌ترمقابله.
استراحت کنید: در کنار تلاش هایی که برای مقابله با استرس و درد مفاصل انجام می دهید، برای تسکین درد به استراحت نیز نیاز دارید. به خاطر داشته باشید بیش از اندازه استراحت نکنید و انجام ورزش کافی برای حافظ قابلیت حرکت مفاصل را فراموش نکنید. در صورت وخیم‌تر شدن درد و یا مشاهده تغییر شکل یا التهاب در مفاصل بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.