این روزها در اکثر جوامع دنیا منجمله ایران، صحبت از تغذیه سالم، بدن سالم و سالم زندگی کردن است. و بنظر میرسد که این جوامع شیر را جزئی از این تغذیه سالم قرار داده اند. تا آنجایی که به خاطر داریم از کودکی به ما می گفتند که شیر بخورید تا استخوان و دندان های سالمی داشته باشید. شیر سرشار از مواد معدنی و کلسیم است و پای صحبت هر پزشکی می نشینیم از فواید شیر و تاکید بر مصرف مداوم آن میکند.
طی مطالعات وسیعی که بمدت 20 سال در کشورهای سوئد و آمریکا همزمان بعمل آمده، محققین اعلام کرده اند که مصرف روزانه شیر برای بدن انسان نه تنها مفید نیست بلکه بسیار مضر است، بالاخص شیر کم چرب. دکتر والتر ویلِت، یکی از محققین دانشگاه هاروارد آمریکا میگوید انسان تنها حیوانیست که بعد از دوران شیرخواره گی به خوردن شیر ادامه میدهد، و انسان تنها حیوانیست که شیر حیوانات دیگر را میخورد. شیر یکی از کاملترین غذاها ست ولی برای نوزاد گاو (گوساله)، نه برای انسان.
بدون شک مصرف کلسیم به استحکام استخوانها کمک میکند. اما نوع کلسیم موجود در شیر با نوع کلسیم موجود درسبزیجات متفاوت است و درحالیکه کلسیم گیاهی به استخوان سازی کمک میکند، کلسیم شیر به پوکی استخوان کمک میکند. بهمین دلیل محققین توصیه میکنند که اگر میخواهید کلسیم بخورید سبزیجات مصرف کنید نه شیر. همین تحقیقات نشان داده که تولیدات تخمیر شده شیر (مثل پنیر و ماست)، ضرر کمتری دارند و میتوانند مصرف شوند. این مسئله بخاطر این است که شیر دارای ماده ایست بنام (دی-گالاکتوز) که از شکستن قند موجود در شیر (لاکتوز) بوجود میآید. گالاکتوز که مقدار آن در شیر بسیار زیادتر از پنیر و ماست است یکی از عوامل ایجاد التهاب در بدن انسان و بالاخص در مفاصل میباشد. صدمات ناشی از شیر در بدن انسان بطور خلاصه:
• مصرف شیر عملکرد سیستم ایمنی بدن را کاهش میدهد و بدن مساعد برای ایجاد و توسعه بیماریها میشود. این موضوع سالهاست که توسط محققین اثبات شده است.
• شیر به دلیل پروتئین بالایی که دارد در خون محیط اسیدی ایجاد می کند و آن را از حالت قلیایی طبیعی خود خارج می کند . در این حالت برای برگرداندن خون به حالت اولیه از کلسیم موجود در استخوان ها استفاده می کند. زیرا کلسیم در واقع سریعترین و بهترین عامل برای قلیایی کردن خون می باشد. اما این مسئله باعث نازک شدن و شکننده شدن استخوانها میشود.
• مصرف شیرپرچرب بیماری های ریوی را در هوای آلوده بیشتر می کند. شیرو لبنیات پرچرب باعث افزایش زیانهایی که در اثر آلودگی هوا به وجود می آیند میشود. زیرا اسیدهای چرب اشباع موجود در شیرو لبنیات پرچرب سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و بیماری های ریوی را در هوای آلوده گسترش می دهد.
• با مصرف شیرگاو، پروتئین های زیادی وارد بدن میشوند. بعضی از این پروتئین ها برای بدن ناشناخته اند. مقداری از آنها در روده به طور کامل هضم نمیشوند و تکه هایی از زنجیرهای اسید آمینه را میسازند. این زنجیرها تقریبا با ساختمان بعضی از پروتئین های بدن انسان تشابه دارند و باعث میشوند که سیستم ایمنی بدن به این پروتئین های نیمه هضم شده و پروتئین های مشابه بدن حمله کند و پروتئین های مفید بدن را نیز از بین ببرند.
• سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس از نظر ساختمانی شبیه به زنجیر پروتئین های موجود در لبنیات است. همین امر باعث میشود تا سیستم ایمنی بدن بجای حمله به پروتئین های شیر به سلولهای پانکراس حمله میکند و همین باعث به وجود آمدن بیماری دیابت می شود.
• نوزادانی که از شیرگاو تغذیه می شوند امکان ابتلا به دیابت و آلرژی در کودکی در آنان زیاد می باشد.
• دیگر زیان های شیر اختلال در تبدیل ویتامین D غیر فعال به فعال در کلیه ها است. ویتامین D یک نوع هورمون است که در بسیاری از فعل و انفعالات حیاتی بدن که در سلامتی نقش عمده ای دارند شرکت دارد.
بیماری کرون (التهاب روده)، آسم، بلوغ زود رس، رشد سریع سینه، دیابت، سرطان سینه، سرطان روده، سرطان خون، سرطان پروستات، پوکی استخوان، آرتروز، التهاب یا عفونت سینوس ها، التهاب عمومی بدن، بیماریهای سیستم ایمنی، سرطان ریه، کم خونی دوران کودکی، اسهال و یبوست و ........ حال سئوال این است که چرا پزشکان توصیه مصرف شیر را به بیماران خود میکنند.
خیلی از پزشکان، بخصوص در ایران از وجود یک چنین تحقیقاتی بی اطلاعند و بزرگترین دلیل آن این است که تولید کنندگان شیر مایل نیستند که نتیجه یک چنین تحقیقاتی بدست پزشکان برسد، زیرا اگر پزشکان از مضرات شیر مطلع شوند مسلماً مردم را از خوردن آن منع میکنندو این مسئله باعث ضرر و زیان مالی سنگینی به صنعت شیر می شود و عدۀ کثیری از افرادی که سرمایه های کلانی در این صنعت گذاشته اند از این بابت ضرر خواهند کرد.
این سرمایه داران از سویی پولهای هنگفتی صرف تبلیغات فواید شیر میکنند و از سوی دیگر پولهای هنگفتی صرف پوشش گذاشتن روی مظرات آن میکنند تا هم پزشکان و هم مردم نتوانند از واقعیت این مظرات آگاه شوند.
زمانیکه صحبت از صنعت شیر میکنیم،ما فقط لیوان شیری را میبینیم که روی سفره صبحانه ما است.حال آنکه شاخه های صنعتی زیادی در تولید این لیوان شیر دخالت دارند. مانند پرورش دهندگان گاو، تولید کنندگان شیر، کارخانه های پاستوریزه شیر، تولید کنندگان قوطی یا شیشه های جای شیر، بسته بندی شیر، شرکتهای حمل و نقل شیر، پخش کنندگان و درنهایت فروشندگان شیر. همانگونه که میبینیم اگر بخواهیم شیر را از بازار برداریم تمام این شرکتها و دست اندرکاران صنعت شیر دچار زیانهای سنگینی میشوند. اما از سوی دیگر تندرستی شما و فرزندانتان در میان است. و اینکه بخواهید رشد مالی این صنعت را پشتیبانی کنید و یا خود وافراد خانواده تان را از ابتلا به بیماریهایی چون پوکی استخوان و یاسزطان مصون بدارید؟ تصمیم با شماست.